Artykuły

Artykuły

Artykuły - Akcja ,, Lodówka lub kosz”


25 lipca 2018

Witajcie!
W trosce o Wasze zdrowie postanowiłem zacząć pisać krótkie posty na temat produktów spożywczych. Akcja nosi nazwę ,, Lodówka lub kosz”.

Będę się starał w kilku zdaniach opisać dany produkt uwzględniając jego skład, wartości i przydatność dla zdrowia. Mam nadzieję, że Was to zainteresuje. Wiele tematów na pewno obiło się o Wasze uszy, ale warto sobie przypomnieć pewne informacje, dzięki którym można zmienić w swoim żywieniu coś na lepsze.

Pierwszym produktem jest:

OLIWA Z OLIWEK (extra virgin) 

Większość z Was na pewno wie, że tłuszcze dzielimy na roślinne i zwierzęce. Oliwa z oliwek to zdecydowanie tłuszcz roślinny o właściwościach zdrowotnych. W wielu źródłach 
można znaleźć pozytywne cechy oliwy.

Skład przybliżony

77% - kwas oleinowy (omega 9)
12% - kwas palmitynowy
7%- kwas linolowy (omega 6)
3%- kwas stearynowy 
1% - ?

Oliwa jest zdrowa? Czy z niej korzystasz?

…. (kropki oznaczają chwilę zastanowienia czy rzeczywiście w Waszej kuchni oliwa jest stałym bywalcem czy od czasu do czasu)

Poznaj właściwości oliwy z oliwek !

 

Układ naczyniowo sercowy 

Dietą, w której możemy znaleźć najwięcej ilości oliwy z oliwek jest bez dyskusyjnie dieta śródziemnomorska. Spośród wielu rodzajów diet na świecie, to właśnie dieta śródziemnomorska góruje pod względem mniejszej podatności na choroby układu krążenia. Polifenole zawarte w oliwie przeciwdziałają powstawaniu miażdżycy, podnosząc frakcję lipidową HDL (cholesterol dobry).

 

Układ nerwowy

Oliwa z oliwek posiada związki fenolowe, które mają zdolność modulowania procesów odpowiedzialnych za starzenie. Związki fenolowe występujące w oliwie tj. oleokantal, oleuropeina, hydroksytyrozol i tyrosol mają właściwości przeciwzapalne i przeciwutlenające.

Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby

Musicie wiedzieć, że jest to choroba przemian metabolicznych dotycząca wątroby. Stłuszczenie wątroby doprowadza do zaburzenia funkcji wątroby tj. setek procesów, które mają miejsce w naszym ciele. Oliwa dzięki swoim właściwością, a dokładnie dzięki grupie fenoli, które powodują procesy obniżające cholesterol całkowity i cholesterol LDL (zły w nadmiarze) i działanie antytrombotyczne (ograniczające powstawanie skrzepów).

 

Osteoporoza 

Liczne badania sugerują na to, że dieta śródziemnomorska, w której występuje oliwa zapobiega utracie masy kości. Wszystko to dzięki zdolności profileracji i dojrzewaniu komórek tj, osteoblastów, które są komórkami tworzącymi kość.

OLIWA Z OLIWEK posiada dużo więcej właściwości, ale nie będę robił z postu artykułu.

 

OLIWA Z OLIWEK? ????

Ocena: ✅

Zdecydowanie tak. Powinna być zawsze w naszej kuchni pod ręką. Można na spożywać na zimno i ciepło, ale uważając na dłuższą obróbkę termiczną (temperatura dymienia ok. 160 stopni-extra virgin). Kupujmy w ciemnej, szklanej butelce, ponieważ jest podatna na światło. Najlepszym rodzajem będzie Extra Virgin, ale te rafinowane mogą się też dobrze sprawdzić np. do smażenia, gdyż temperatura dymienia jest wyższa.

Czekam na Wasze propozycję!

 

autor: Jakub Gruszecki

Źródła :
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24975408
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25933490
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25631376
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24219356
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26136585
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25060792