O klubie

O klubie

Aktualności - Słodkie przepisy c.d


16 marca 2020

 

BATONY Z BIAŁEJ KASZY GRYCZANEJ

 

 

Kasza gryczana biala( moczona 12 godzin z odrobina soku z cytryny)
2 opakowania gorzkiej czekolady 70%
Garść zmielonych migdałów lub innych orzechow
Mleko/miod/dodatki do posypania


Namoczoną kaszę przeplukujemy wodą.

Czekolade rozpuszczamy w kapieli wodnej z odrobina mleka (ja dodalam kokosowe ale mozna dodac jakiekolwiek okolo 4 lyzeczki ) Studzimy. Dodajemy kasze, miod i orzechy. Wykladamy na blaszke posypujemy dowolnymi dodatkami (u mnie wiorka i jagody goji) wkladamy do zamrazalnika na 2h kroimy na kawalki i trzymamy w lodowce.

 

CYTRYNOWIEC

 

 

Ciasto
200 g miękkiego masła
4 jajka

80 g mąki ryżowej
200 g mielonych migdałów
skórka starta z 2 cytryn
sok z 2 cytryn

Polewa
1/4 szklanki mleka kokosowego (najlepiej z puszki tylko ta stała część)0
60 g pistacji lub innych orzechów

miód

Cały czas miksując maslo dodawaj jajka na przemian z mąką wymieszaną z migdałami. Dodaj sok i skórkę cytrynową. Masę przełóż do tortownicy i piecz ok. 40 minut w temperaturze 180ºC.

Polewa

Wysmaruj wystudzone ciasto mlekiem kokoswym zmieszanym z miodem. Na koniec posyp orzechami i można jeść. Smacznego

 

 

 

3 RODZAJE BATONÓW

 

 

Batony z masłem orzechowym:
Mieszanka studencka
Sezam
Dynia
Słonecznik
Odrobina żurawiny i rodzynek
Masło orzechowe
Olej kokosowy
Wszystkich sypkich składników było około dwie szklanki, dodałam czubatą łyżke oleju kokosowego i około 2 lub 3 masła orzechowego. Wymieszaj całość wyłóż na blachę, mocno ugnieć i wsadz do zamrażalnika. Po 30 minutach można wyjąć, pokroić i zajadać a reszte trzymać w lodówce.

Batony z gorzką czekoladą:
Rozpuscilam gorzka czekolade w kapieli wodnej. Zdjelam z ognia dodalam łyżkę oleju kokosowego oraz orzechy nerkowca, migdały, wiórki kokosowe, słonecznik i żurawinę ( wyszło około półtorej szklanki wszystkiego)
Po ostudzeniu wyjmujemy na blachę ugniatamy i do zamrażalnika na 30min.

Batony z chlorellą:
50g daktyli
50g migdałów
Płaska łyżeczka chlorelli
2łyżeczki siemienia lnianego
3 łyżki wiórek kokosowych
Daktyle zalewamy wrzątkiem po 5 minutach odlewamy wodę i miksujemy z reszta składników. Jeśli masa nie jest mokra i nie klei się zbyt dobrze można dodać odrobinę mleka