O klubie

O klubie

Aktualności - Słodkie przepisy


15 marca 2020

BANANOWO-CZEKOLADOWE

 

 

75g maki ryżowej
100g maki gryczanej
60g maki ziemniaczanej

Łyżeczka proszku do pieczenia
2 banany
70g roztopionego masla lub oleju kokosowego
150g posiekanej gorzkiej/deserowej czekolady lub bakalii

Banana miksujemy dodajemy przesiane mąki, masło znów miksujemy. Na koniec dodałam czekolade. Ciasto jest kleiste i trzeba na blache wykłdać je łyżką.
W piekarniku 180 stopni - 10minut

 

 

 ORZECHY W CZEKOLADZIE

 

 

Zmielić 2 szklanki ulubionych orzechów, dodać 2 łyżki miodu lub innego słodzidła.

Do tego  2 łyżki oleju kokosowego (lub masła)
U
formować ciacha i wstawić do lodówki (1h) lub zamrażalnika (30min)
Obtaczać w gorzkiej czekoladzie lub w rozpuszczonym oleju kokosowym z dodatkiem kakao.

Trzymamy w lodówce

 

 BROWNIE Z BURAKA

 

3 jajka
30g kakao
3ugotowane buraki
Łyżka masła orzechowego lub 2 garści zmielonych orzechów
140g mixu mąk (u mnie 70g ryżowej, 70 kokosowej)
2 łyżeczki cynamonu,
1 lyżeczka gałki muszkatałowej i kardamonu

Polewa: roztopiłam kakao z masłem i dodałam miód. Niestety nie zważyłam składników tylko zrobiłam na oko.
Można też rozpuścić kakao z mlekiem kokosowym.
Wierzch posypałam orzechami nerkowca i jagodami goji, ale to już kewstia smaku. Można dodać owoce, wiórka kokosowe lub inne orzechy. Kwestia smaku ????

Buraki blendujemy i do nich dodajemy pozostałe składniki. Pieczemy 30 -35 min w 180stopniach