O klubie

O klubie

Aktualności - Wątroba - narząd często zapominany


19 marca 2018

Dziś Jakub przygotował dla Was artykuł o wątrobie.
Przyjemnego czytania :)

Wątroba – narząd często zapomniany ! 

Witajcie. Dzisiaj krótki post o narządzie przez wielu osób niestety zapomnianym. Jest nim wątroba. Śmiało mogę ja nazwać ,,kochana wątróbką”. Dlaczego? Przeczytajcie post i się przekonajcie, że miałem racje.

Dlaczego narządem często zapomnianym? 

Odpowiedź być może jest prosta. Wątroba po prostu nie boli jak inne narządy i nie daje sygnału, że coś jest nie tak. Jest narządem nieunerwionym, co powoduje, że sygnał czerwonej lampki, który często zapala nam się przy dolegliwościach ze strony naszego ciała, po prostu się nie zapala. Dopiero w chwili badań kontrolnych wychodzi, że coś jest nie tak i nie funkcjonuje ona jak trzeba. Może badania kontrolne to nie odpowiednie słowa z powodu, że mało kto wykonuje sobie próby wątrobowe kontrolne, dopiero wtedy kiedy zdrowie szwankuje i lekarz lub my szukamy problemu.


Jakie badania i co ile? 

Badania kosztują kilkanaście do kilkudziesięciu złotych. Wszystko zależy od pakietu jaki wybierzemy. Podstawowe badania wątrobowe mogą ujawnić, że mamy problem i wtedy możemy dorobić kolejne rozszerzone. Ja proponuje zrobić od razu pakiet rozszerzony z prostych powodów: mniejsze ryzyko utajonych problemów, które w pakiecie rozszerzonym dopiero przybliżą do postawienia diagnozy i kolejny powód to jedno klocie  Co ile wykonywać badania? Sadze, ze przy takim trybie życia jaki mamy w tych pięknych czasach to 1-2 razy w roku. Czy tylko tyle? To zależy. Jeśli zmieniamy swoje żywienie i wprowadzamy nowa dietę to powinniśmy zrobić badania przed, w trakcie i po skończeniu (jeśli się kończy dieta, a nie każda się kończy). Na pewno kiedy chorujemy i bierzemy leki farmaceutyczne, które bardzo często obciążają wątrobę oraz kiedy pracujemy w fabrykach lub mammy do czynienia z chemikaliami.

Funkcje podstawowe wątroby. 

funkcje odtruwające – neutralizuje różne toksyny, w tym alkohol, amoniak (przekształca go w mocznik wydalany potem z moczem) oraz metabolizuje leki;
-wytwarza żółć (do jednego litra na dobę), która jest niezbędna do trawienia tłuszczów;
pełni funkcje odpornościowe – odbywa się w niej fagocytoza czyli proces polegający na pochłanianiu różnorakich cząstek pochodzących z tkanek lub przedostających się z zewnątrz: m.in. rozpadających się fragmentów komórek, produktów procesów zapalnych i bakterii;
bierze udział w przemianie hemu (składowa m.in. hemoglobiny i innych związków białkowych) w bilirubinę, która po serii przemian zostaje wydalona do żółci i wraz z nią przechodzi do jelita cienkiego, a następnie do jelita grubego;
magazynuje zapasy witamin (A, D3, B2, B3, B4, B12, K) oraz żelaza;
wytwarza białka – wątroba produkuje aż 85% wszystkich białek znajdujących się w osoczu m.in. albuminy oraz wiele białek niezbędnych do procesu krzepnięcia krwi;
przekształca białka i cukry w tłuszcze;
wytwarza, gromadzi i uwalnia glukozę;
bierze udział w termoregulacji – jest narządem o najwyższej temperaturze.
To tylko część funkcji ;)

Co jeśli wyniki wychodzą podwyższone? 

Pierwszy krok to zastanowienie się jaka przyczyna. Praca, styl życia, uwarunkowania genetyczne, środowisko zewnętrzne. Dążymy do minimalizacji czynników zaburzających nasza wątrobę. W jaki sposób? Przede wszystkim trzeba pomoc ,,wątróbce”. Pierwszy krok :zmiana codziennego żywienia. Drugi krok: unikanie chemikaliów oraz środowiska zanieczyszczonego (zmiana pracy i/lub przebywania np.w lasach). Trzeci krok: suplementacja w postaci naturalnych ziół, które maja dużą moc.

Jakie czynniki zaburzają prace wątroby? 

mało warzyw na co dzień
dieta uboga w dobrej jakości białka
mała ilość tłuszczy omega 3 i za dużo tłuszczy trans
duża ilość cukrów rafinowanych
za mała ilość błonnika rozpuszczalnego
wysoko przetworzona żywność
mała ilość wody pitnej
stres i brak regeneracji 
wysiłek fizyczny (intensywny )
brak aktywności fizycznej 
toksyczne kosmetyki, ubrania, akcesoria kuchenne
Oraz dziesiątki innych czynników…

Rusz z pomocą ! 

popraw w/w czynniki
pij soki zrobione przez siebie (warzywne lub warzywno owocowe)
dodawaj ziołowych przypraw: mięta, korzeń łopianu, kurkuma, imbir, czosnek
stosuj suplementację : mniszek lekarski, ostropest plamisty, NAC, glutation, MSM (siarka), witaminę C, witaminy z grupy B, foliany
jedz wątróbkę 1-2 x w tygodniu ! (mięso, które jest najbardziej czystym mięsem i zawiera witaminy z grupy B, witaminę A oraz koenzym Q10) 
porzuć tłuszcze trans i tłuszcze roślinne np.olej rzepakowy, olej słonecznikowy.
To podstawowe, proste rzeczy, które możecie wdrożyć od już !

Nie zapominaj, a będzie Wam wdzięczna ! 

Stosując zmiany nie tylko z powodu złych wyników lub złego samopoczucia, nasza główna bohaterka postu podziękuje Wam w postaci utrzymania zdrowszego zdrowia oraz uchroni Was przed problemami, które czyhają tuż za rogiem. Wiele zależy od nas! Przestań być biernym i nie tłumacz, że to wina genetyki (bo genetyka dotyczy nie wielu) !

Do ,,wątróbki” jeszcze wrócę ! 
Życzę zdrowych ,,wątróbek” jak…. wątróbka ! 
Autor : Jakub Gruszecki